Alle husejere er nok enige om at indgangspartiet, havegangen eller terrassen bare er flottest, når fliserne er ensfarvede i deres oprindelige farve og helt uden vækster af nogen som helst art. Desværre ser virkeligheden ofte helt anderledes ud når dine fliser får nogle år og måneder på bagen. Men der er håb forude, for fliserensning og algebehandling kan give dig fliserne tilbage, som da de var nye eller næsten som nye i hvert fald.

Fliserensning eller fliseskift?

Hvis du vil have funklende nye fliser, kan det være, at du overvejer at skifte fliserne. Det er også en mulighed, for nye fliser er da flotte. Men for det første er det en stor miljøbelastning, for det andet får også helt nye fliser hurtigt flisepest og algevækst. Og dermed står du samme sted indenfor et par år, som du stod, inden du skiftede fliserne. Derfor skulle du nok hellere overveje at rense fliserne.

Slip for ødelagte fliser

Ud over de oplagte og umiddelbare fordele ved at rense fliser – at de fremstår smukke og rene – så er der desuden en række andre fordele, som du skal tage med i dine vurderinger.
For det første slipper du for frostsprængninger. Det er nemlig sådan, at alger og mos er ligesom en svamp, der får fugt til at trænge ned i fliserne via deres rødder. Når frosten så kommer, udvider disse rødder sig, og resultatet kan hurtigt blive frostsprængninger med flækkede fliser til følge.

Imprægnering

Efter en fliserensning udfører man oftest en imprægnering. Det kan godt betale sig, fordi det gør fliserne mere vand og smudsafvisende.
Måske har du hørt tale om vandperleeffekten. Det er en af fordelene ved en fliserensning med efterfølgende imprægnering. Imprægneringen betyder nemlig, at fliserne, udover at holde sig flottere i længere tid, også bliver smuds og vandafvisende. Det beskyttende lag gør, at alger, og snavs har sværere ved at fæste sig i fliserne, der dermed får et længere liv, hvor de holder sig flotte.
Samtidig er de lettere at gøre rent, da de har en overflade, som alger og snavs ikke kan hæfte på. Dermed skal du ikke skrubbe så voldsomt.

15 års garanti

Fordi det bare er rarest at have flotte fliser hele tiden, er en årlig algebehandling det rigtige, når du vil sikre dig, at dine fliser aldrig bliver grimme. På den måde skal du ikke bekymre dig om noget, og den forebyggende årlige algebehandling betyder, at algerne og flisepesten aldrig når at få fat i dine fliser. Samtidig er det en langt billigere løsning end at lade stå til for så at skulle rense fliserne en gang hvert femte år. For hvis du gerne vil have velholdte fliser, der ikke er groet til kommer du ikke udenom at rense dem.

De er der, selvom du ikke kan se dem

Faktisk behandler man algerne, når de er så mikroskopiske, at de ikke er synlige med det blotte øje. Behandles de derimod ikke, vil de vokse og være synlige året efter. Selvom mange husejere venter med at behandle fliserne, indtil de rent faktisk kan se algerne, så kræver det en større behandling at få dem væk, når de har nået dette punkt og det vil samtidig betyde, at en fliserensning er nødvendig fremfor blot en algebehandling.